Solo tačka u orijentalnom (trbušnom) plesu

Solo tačka kao što i sam naziv kaže, predstavlja samostalni scenski nastup izvođača. Solo tačka je najteži oblik nastupa u orijentalnom (trbušnom) plesu jer zahteva da se više činilaca preklopi u dotičnoj osobi ili će je u suprotnom scena "progutati": dobra ekspresija (opuštenost, prirodnost na sceni, komunikacija sa publikom, harizma), dobra tehnika izvođenja, lepa scenska pojava (poslednji činilac je fleksibilan jer se pojmovi o tome šta je lepo, a šta ne razlikuju). Ukoliko imamo nedostatak jednog činioca, a izobilje drugog prosečna vrednost se neće značajno pomeriti, što će učiniti solo tačku podjednako lepom i efektnom kao kada su svi faktori približnih vrednosti. Na primer, plesačica koja ima osrednju tehniku, a izražajnu harizmu i ekspresiju će ostaviti podjednako impresivan utisak na publiku kao plesačica koja ima besprekornu tehniku, ali je pomalo "hladnjikava" na sceni. Najvažnija je svest o tome šta radimo dobro ili bolje od proseka, a šta ne!

Nasuprot nastupu u grupi, solo tačka je najbolja prilika da istaknemo, prvenstveno naše kvalitete, našu osobenost i individualnost, kao i one osobine po kojima se razlikujemo i koje nas čine upečatljivim. Drugim rečima, da potenciramo bilo koji kvalitet koji posedujemo, a koji je iznad prosečnih vrednosti, bilo da improvizujemo ili izvodimo koreografiju! Na primer, nedavno sam gledala nastup plesačice koja ima nesvakidašnje dugu, bujnu, lepršavu i negovanu kosu, svaki korak koji je izvodila je bio usmeren na isticanje kose, ona je toliko mahala i njihala kosom da sam ja od celog koncerta zapamtila svega 3-4 tačke uključujući njenu, iako me tehnika dotične plesačice nije toliko zadivila!

Sposobnost iznošenja kvalitetne solo tačke progresivno raste što se plesačica duže bavi orijentalnim (trbušnim) plesom i dublje zadire u materiju. Vremenom naučimo da raspolažemo onim što imamo, kao i da radimo na razvijanju onih segmenata koji nam možda nedostaju. Vežba i trening su neophodni, zato ću ovom prilikom posavetovati početnice: nemojte se opterećivati svojom prvom solo tačkom, garantujem vam da će vaša deseta solo tačka biti deset puta bolja od prve! Međutim, solo tačku, takođe, ne treba shvatiti suviše olako, prilikom izvedbe svake solo tačke uvek treba pružiti svoj maksimalni kapacitet, jer se on vremenom proširuje i sami ćete se iznenaditi koliki zapravo kapacitet posedujete, a da niste toga bili svesni.

Taman kada pomislite "To je to! Ovo je maksimum" neočekivano vam puknu pred očima novi horizonti u svom punom sjaju boja i životne radosti! Vrlo mali broj ljudi ima privilegiju da oseti ovakvo nadahnuće u životu. Ukoliko vas ples ispunjava do te mere da vas opija nadahnućem, nemojte se nećkati i sebi uskraćivati emocionalno stapanje sa muzikom, pustite da vas muzika nosi u vihoru emocija! Ovaj osećaj se ne može opisati verbalnom komunikacijom, zaplešite solo rasterećeni i opušteni, jer niko ne može bolje ispričati vašu priču od vas samih!

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Na vrh stranice

Kontaktirajte nas

Aruena - škola orijentalnog (trbušnog) plesa

Fitnes centar Oaza, Ćirila i Metodija 8, ulaz iz Milorada Šapčanina

Vukov spomenik, Zvezdara, Beograd

aruenaskolaplesa@gmail.com

Broj telefona: 063/8349-721