Orijentalni (trbušni) ples sa velom
Ples sa velom kao plesni stil u školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena predstavlja poseban ogranak klasičnog egipatskog stila. Podrazumeva upotrebu plesnog rekvizita - vela. Veo predstavlja komad tkanine (najčešće muslin, svila ili neki lepršavi materijal) dužine dva metra i širine jedan metar. Može biti ukrašen šljokicama ili sjajnim ukrasima ili sam materijal može da se preliva doprinoseći lepom vizuelnom efektu.

Veo se najčešće upotrebljava uz klasične pesme sa jednoličnim ritmom, gde je dominantna frula ili violina, mada ga neretko plesačice koriste kada igraju instrumentalne pesme čiji je početak vrlo intenzivan i zahteva kretnju, kako bi im pomogao u impresioniranju publike. U trenutku promene ritma teatralno ga odbacuju navodeći publiku na aplauz.

Ples sa velom je izuzetno ženstven, elegantan i graciozan. Zahteva visprenost, dobru ravnotežu i orijentaciju u prostoru. Kada plesačica pleše sa velom ona krije svoje lice, izviruje se i unosi blagi flert u izvođenje, čineći svoj ples mističnim i dramatičnim, a samim tim i atraktivnim za publiku.

U školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena, ples sa velom počinje da se izučava početkom druge godine pohađanja časova. Uči se rukovanje rekvizitom i radi se jednostavna koreografija, koja polaznicama pomaže da uklope veo u nivo znanja koje poseduju. Tokom treće godine pohađanja časova radi se napredna tehnika izvođenja i vrlo ozbiljna koreografija.

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Na vrh stranice

Kontaktirajte nas

Aruena - škola orijentalnog (trbušnog) plesa

Fitnes centar Oaza, Ćirila i Metodija 8, ulaz iz Milorada Šapčanina

Vukov spomenik, Zvezdara, Beograd

aruenaskolaplesa@gmail.com

Broj telefona: 063/8349-721