Orijentalni (trbušni) ples i zdravlje
Orijentalni (trbušni) ples, kao i ples uopšte, blagotvorno deluje na opšte stanje organizma. Poboljšava koordinaciju i korelaciju pokreta, koordinaciju rada mišića,kao i njihovu relaksaciju. Uz to, jača tetive i ligamente, a zglobove čini pokretljivim kod svih starosnih grupa. Takođe, pospešuje kondiciju, fleksibilnost i izdržljivost i kao takav je neretko sastavni deo pripreme profesionalnih sportista. Svaki instruktor plesa će zahtevati da obratite pažnju na pravilno držanje, što će za posledicu imati manju verovatnoću oštećenja diskusa kičme.

Plesanje vrlo efektivno troši kalorije (zbog čega ga po rezultatima često porede s trčanjem na 100 metara). Ples jača i zateže gotovo sve mišiće tela, od lica (zbog stalnog osmehivanja) do stopala. Redovnim plesanjem se postiže ravnomerno mršavljenje!

Pomenuti oblik fizičke aktivnosti doprinosi oslobađanju od stresa, zato što prijatni ritmički pokreti podstiču lučenje hormona serotonina (hormona zadovoljstva i kreativnosti), zbog čega ljudi koji redovno plešu, probleme češće rešavaju na kreativan način, a nakon nekog vremena se luči i endorfin (hormon sreće), koji podstiče osećanja radosti i ispunjenosti koja se javljaju nakon treninga.

Istraživanja su pokazala da oni koji redovno upražnjavaju ples u proseku manje obolevaju od malignih bolesti, žive sedam godina duže, optimističniji su, imaju jače kosti, uspravnije držanje i samim tim bolje spavaju. Dakle, upoznavanje vlastitog tela kroz pokret omogućava da se u njemu bolje osećamo.

Takođe, žene koje se bave orijentalnim (trbušnim) plesom nauče da vole i prihvate svoje telo kakvo jeste. Osećajući se lepo u sopstvenoj koži, one zrače samopouzdanjem i senzualnošću i postižu da ih i okolina tako posmatra. Odavde možemo da zaključimo da orijentalni (trbušni) ples ima izuzetno blagotvorni efekat i na mentalno stanje, otklanjajući bilo kakvu nedoumicu koja je možda postojala vezana za estetiku.

Zbog fizičkog naprezanja usled ove divne aktivnosti, ubrzava se cirkulacija čime se povećava snabdevenost kiseonikom celog tela. Na taj način se poboljšava ventilacija i prokrvljenost pluća, ugljen dioksid se brže izbacuje, a putem znoja se izbacuju toksini. Redovno izlaganje fizičkom naporu ojačaće i imunitet organizma, a postepeno pojačavanje intenziteta plesa podstaći će brže sagorevanje masti. Ples će održavati stalan broj mitohondrija (energetskih generatora ćelija), što će povećavati aktivnost svake ćelije ponaosob.

Orijentalni (trbušni) ples u trudnoći

Orijentalni (trbušni) ples pospešuje prokrvljenost ženskih genitalnih organa i samim tim povećava njihovu snabdevenost kiseonikom. Direktna posledica je poboljšanje rada genitalnog sistema koja se manifestuje redovnim i manje bolnim ciklusima i smanjenjem pojave steriliteta. U trudnoći pokreti orijentalnog (trbušnog) plesa deluju smirujuće na bebu i, kao što je navedeno, ova vrsta vežbe pomaže da beba dobije više kiseonika. Deluje opuštajuce na mišiće karličnog pojasa i pomaže ženi da osvesti pokretljivost karlice čime se znatno olakšava porođaj. Takođe, druženjem i zabavljanjem na časovima smanjuje se efekat postporođajne depresije koja je vrlo česta.

Naravno, postoje mere opreza koje treba preduzeti ako se bavite orijentalnim (trbušnim) plesom u trudnoći:

  • izbegavajte ili budite posebno oprezni kod koraka koji podrazumevaju izvijanje leđa unazad, kao što su rotacija kukovima, kamila i trudite se da zadržite neutralan položaj karlice,
  • izbegavajte žustre pokrete i nagle prelaze, već tempo plesa prilagodite dokle vam prija.

Prednosti plesanja orijentalnog (trbušnog) plesa u trudnoći:

  • poboljšava pravilno telesno držanje,
  • pomaže u održavanju dobre telesne forme,
  • poboljšava kontrolu trbušnih i karličnih mišića,
  • mnogi pokreti olakšavaju bol u leđima tokom trudnoće i porođaja,
  • poboljšava ravnotežu i koordinaciju,
  • zabava i druženje kroz ples,
  • pomaže u otklanjanju probavnih problema.

Da li nas ples čini pametnijim?

Verovali ili ne, ples je jedna od najzdravijih aktivnosti za mozak. Tokom plesa, mozak dobija više kiseonika, a to automatski poboljšava budnost i sve moždane funkcije. Ples zahteva koordinisane ritmičke pokrete, a ta vrsta napora navodi delove mozga koji se slabije koriste da ožive. Direktna posledica gorepomenutog je da ples poboljšava sposobnost učenja, pamćenje i kreativnost i to u svim životnim dobima.

Jedan način da se mentalno razvijate je da naučite nešto novo. Naša inteligencija se razvija ako smo primorani da donosimo sekundarne, brze odluke, u ovom slučaju nije bitno da li ćete novostečeno znanje ikada koristiti. Izazovite svoj mozak. Tako ćete stimulisati povezanost u mozgu koja je neophodna da bi se stvorile nove putanje između njegovih delova. Ples integriše nekoliko moždanih funkcija istovremeno, kinestetičke, racionalne, muzičke i emocionalne procese.

Orijentalni (trbušni) ples je izuzetno pogodan za ovakvu vrstu mentalnog treniranja i napretka, jer kroz improvizaciju ste primorani da brzo razmišljate kako da naučene korake uklopite u muziku. Pored toga, uvek učite nesto novo bilo da je to novi stil, koregrafija ili kombinacija. Primetićete posle nekog vremena da lakše i brže pamtite informacije, da se bolje snalazite u verbalnoj komunikaciji i da ste otvoreniji prema ljudima.

Osobe koje su tokom života često upražnjavale ples, smanjuju čak za 76% rizik od dobijanja i napredovanja demencije u poznim godinama, kako pokazuju istraživanja jednog prestižnog američkog univerziteta!

Na vrh stranice

Kontaktirajte nas

Aruena - škola orijentalnog (trbušnog) plesa

Fitnes centar Oaza, Ćirila i Metodija 8, ulaz iz Milorada Šapčanina

Vukov spomenik, Zvezdara, Beograd

aruenaskolaplesa@gmail.com

Broj telefona: 063/8349-721