Oponašanje orijentalnog (trbušnog) plesa

Moram prvo da naglasim da ova tema nije direktno povezana sa radom na času u školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena, međutim, kako nije povezana ni sa jednom drugom temom na našem sajtu, odlučila sam da ovaj tekst stavim u okviru stranice časovi.

Složenica "oponašanje tuđeg plesa" ili kako se češće kaže "kopiranje tuđeg plesa" se uglavnom koristi od strane plesača i plesačica u negativnom ili čak pogrdnom značenju. Moje lično mišljenje je da je ovakav stav suviše oštar iz više razloga, sve zavisi od toga, kako gledate na stvari. Smatram da uopšte u životu, pa tako i u plesu, uvek treba pronaći pozitivno gledište na iste.

Plesno kopiranje je sveprisutno i predstavlja sastavni deo učenja orijentalnog (trbušnog) plesa. Svaka polaznica uči tako što se trudi da oponaša tj. "kopira" svog instruktora. Apsolutno kopiranje je nemoguće prvo zbog fizičkih ograničenja (razlike u građi tela), drugo zbog psiholoških razlika između instruktora i polaznice, što je direktno povezano sa terminom "slušanje muzike".

Isti korak može izgledati vidno drugačije u izvođenju dve plesačice samo zbog razlike u građi, dok isti korak, takođe, može izgledati drugačije u izvođenju dve plesačice koje su slično građene a razlikuju se u temperamentu. Shodno tome, kada dve polaznice oponašaju svog instruktora njihovo izvođenje će se razlikovati međusobno, iako su koristile isti model za kopiranje. Naravno, dešava se da su dve polaznice slične građe i temperamenta, pa im je i izvođenje slično, međutim ovakva situacije nije baš česta, zato se i organizuju audicije kada se sastavlja profesionalni ansambl orijentalnog (trbušnog) plesa, gde je jedan od glavnih kriterijuma odabira slična građa i visina plesača tj. plesačica.

Dakle, kopiranje na relaciji instruktor - polaznik se podrazumeva, jer je upravo ovo kopiranje i osnovni način učenja orijentalnog (trbušnog) plesa. Problem nastaje kada jedna plesačica kopira drugu, pri čemu one nisu na relaciji instruktor - polaznik.

Plesačica može da kopira kombinacije ili uopšteno plesni stil i ekspresiju druge plesačice. Kada je ovakvo oponašanje upadljivo skoro uvek nailazi na neodobravanje, u ovom slučaju plesne javnosti. Osvrnimo se na prethodni deo teksta, kako je kopiranje i sastavni deo učenja, a logično je da ako nekoga već kopiramo, kopiraćemo boljeg od sebe, plesačica koja kopira na taj način napreduje, tako da bi plesačica koja je kopirana ovo trebala da shvati kao kompliment. Koliko god da vas neko kopira uvek će u svoj ples uneti lični pečat, te vaša individualnost neće biti ugrožena. Možda vas kopira zato sto se trudi da poboljša i usavrši sopstveni ples, a možda vas i ne kopira uopšte, već je sličnost u građi i temperamentu uzrokovala i slično izvođenje orijentalnog (trbušnog) plesa.

Na primer, opšte je poznato da plesačice iz Južne amerike, generalno, imaju sličan stil orijentalnog (trbušnog) plesa, što je verovatno posledica, sa jedne strane pohađanja škola koje su potekle od jedne izvorne škole orijentalnog (trbušnog) plesa, a sa druge strane od sličnog temperamenta ljudi sa tog podneblja.

Naravno da plesačica treba da teži da razvije sopstveni plesni stil koji će je učiniti prepoznatljivom, međutim to je ipak dosta težak zadatak, pogotovo kad je u pitanju samostalni rad, tako da dosta plesačica pribegne lakšem putu formiranja i usvajanja znanja - kopiranju za šta je i tek kako potreban talenat i veliki rad, koji je za svaku pohvalu.

Dakle, pre nego što pomislimo kako je "neko nečija kopija" u negativnom značenju, možda prvo treba da sagledamo koliko dugo se dotična osoba bavi orijentalnim (trbušnim) plesom, od koga je imala prilike da uči, jer vrlo lako može da se desi da kopiranje za nju predstavlja jedini način učenja. Možda dođemo do zaključka: "Ova plesačica je uspela da iskopira poznatu plesačicu za kratko vreme, svaka čast!"

Po mom mišljenju orijentalni (trbušni) ples je jedna primopredajna disciplina, znanje kruži u ciklusima, nekad mi nekoga iskopiramo, a nekad neko iskopira nas, zatvarajući ovaj ciklus. Svako ko se bavi orijentalnim (trbušnim) plesom bavi se iz ljubavi prema istom, zato treba da delimo svoje znanje i ples, pridodajući svetskom pulu kreativnosti i na taj način pomagajući da se znanje prenosi dalje, na nove ljude unoseći istinsku radost u njihove živote.

Kao veliki poštovalac i ljubitelj orijentalnog (trbušnog) plesa mogu da kažem: "Što više pružite i iskreno date od sebe, više ćete dobiti, možda ne u obliku u kom očekujete, ali svakako ljubav, dobra volja i pozitivna energija uvek pronađu put da vam prirede prijatno iznenađenje!"

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Na vrh stranice

Kontaktirajte nas

Aruena - škola orijentalnog (trbušnog) plesa

Fitnes centar Oaza, Ćirila i Metodija 8, ulaz iz Milorada Šapčanina

Vukov spomenik, Zvezdara, Beograd

aruenaskolaplesa@gmail.com

Broj telefona: 063/8349-721